tekst art deco

Art Deco glas in lood verwijst naar glas in loodwerken die zijn gemaakt tijdens de Art Deco-beweging, die prominent aanwezig was in de jaren twintig en dertig. Deze stijl werd gekenmerkt door de nadruk op geometrische vormen, gedurfde kleuren en een gevoel van moderniteit. Deze ontwerpprincipes werden in deze periode ook toegepast op glas-in-loodramen, wat resulteerde in een onderscheidende en visueel opvallende stijl.

Kenmerken van Glas in Lood in de stijl van Art Deco

Geometrische vormen: Art Deco-ontwerpen bevatten vaak geometrische patronen, zoals punthaken, zigzaglijnen, cirkels en rechthoeken. Deze vormen werden gebruikt om ingewikkelde en visueel aantrekkelijke composities te creëren.

Gedurfde kleuren: Heldere en gedurfde kleuren waren een kenmerk van glas in lood ramen in deze stijl. Levendige tinten, zoals diepblauw, rood, groen en geel, werden vaak gebruikt om opvallende ontwerpen te creëren.

Symmetrie: Veel glas in loodramen worden gekenmerkt door symmetrische composities, waarbij de ontwerpen elkaar aan weerszijden van een centrale as spiegelen. Deze nadruk op evenwicht en orde was een centraal thema in de Art Deco kunst en vormgeving.

Gestroomlijnde en moderne ontwerpen: Art Deco werd beïnvloed door het machinetijdperk en het idee van vooruitgang. Glas in loodramen hadden vaak gestroomlijnde, moderne ontwerpen die deze esthetiek weerspiegelden, met elementen zoals wolkenkrabbers, treinen en andere symbolen van het moderne leven.

Minimalistische randen: Glas in loodramen hadden vaak minimale of geen sierlijke randen, waarbij de nadruk lag op het centrale ontwerp en dit het middelpunt werd.

Figuratief en abstract: Art Deco glas in lood kan figuratief zijn, met scènes of figuren, of abstract, met puur geometrische en niet-representatieve ontwerpen.

Gebruik van helder glas: In sommige glas in loodramen werd helder of matglas gebruikt om contrastgebieden met het gekleurde glas te creëren, waardoor diepte en textuur aan het ontwerp werd toegevoegd.

Voorbeeld

Bekijk hier een voorbeeld van een Amsterdamse school raam.